Stadsrapper 2015: Sallie E

Tekst en foto’s: Chantal de Reijke (via 3voor12 Flevoland)

Sallie E terechte nieuwe Stadsrapper Almere

AM5_9637
(foto: Brian Morgan)

Ondanks de moordende concurrentie is drie keer scheepsrecht!

Na weken voorbereiden, herschrijven en oefenen werd zaterdag in de Meester de nieuwe Stadsrapper van Almere gekozen. De winst levert een optreden op het hoofdpodium van Bevrijdingsfestival Flevoland, studiotijd met producer Krankjoram en een professionele fotoshoot op. Zes veelbelovende talenten gingen op het podium van De Meester de strijd met elkaar aan. Maar er kan er maar één de winnaar zijn.

Onder leiding van oud-Stadsrapper Tim Calis zijn de kandidaten in een paar weken klaargestoomd voor vanavond. Met een rap over vrijheid, een rap over Almere en een rap over een onderwerp naar keuze krijgt iedereen in drie nummers de tijd om de jury voor zich te winnen.

Lastige avond voor jury

Lil MG
Lil MG mag het altijd lastige spits afbijten. Hij is merkbaar al wat langer bezig met optreden. Hij krijgt het publiek goed mee, straalt enthousiasme uit en heeft een goede podiumpresentatie. Hij is niet altijd even goed te verstaan, maar de toon van de avond is meteen gezet: dit wordt een lange avond voor de jury. De volgende op de planken is Webzter. Als hij via de trap het podium opkomt, is hij nog ingetogen en wat verlegen. Zo gauw hij de microfoon in zijn handen krijgt verschijnt er echter een hele andere jongen op het podium. Zijn teksten zijn sterk en confronterend en hij weet binnen een lied zijn emoties en standpunt duidelijk over te brengen. 

Lachende derde

Sallie E is de lachende derde. Zijn set is energiek en zijn catchy liedjes blijven lang in je hoofd hangen. Op het moment dat de raps wat sneller gaan, wordt hij minder goed verstaanbaar, maar Sallie E weet duidelijk hoe je binnen drie nummers een feestje bouwt. Daarna is Doominoo aan de beurt. In 2014 stond hij met Gmez op het podium, maar in 2015 bewijst hij dat hij het solo ook prima af kan. Er loopt een rode draad door zijn set heen, maar de intro komt niet goed uit de verf en daardoor gaat die rode draad verloren. Zijn enthousiasme reikt desondanks tot elke hoek van de zaal.
AN
Vervolgens betreedt AN het podium. Zijn vest is net iets te klein en zijn praatjes zijn net iets te hard ingestudeerd. Hij geeft zelf al aan dat zingen misschien geen goed idee is, maar doet het vervolgens wel. Hoewel dat van lef getuigd, mag hij dat de volgende keer best achterwege laten. Hij richt zich vooral op het geven van een leuk optreden, en daarin slaagt hij. De laatste kandidaat is Steelo. Hij legt met zijn stem indrukwekkend veel emotie in zijn raps. Zijn track over Almere is met stip de beste: er klinkt veel trots in door en er is duidelijk goed over de tekst nagedacht. 

Kapot wonderkind

Terwijl de jury een winnaar uitkiest, betreedt Top Notch wonderkind Ronnie Flex het podium. Ronnie en zijn crew opereren duidelijk onder het motto: ‘iedereen kapot en wij nog het meest’. Dat de muziek daar onder lijdt, is bijzaak. De set is rommelig, bij vlagen ligt het optreden gewoon helemaal stil. Maar met elk nieuw nummer lijkt Ronnie energieker te worden. Het publiek gaat los terwijl hij constant over het podium springt, rent, danst en kruipt. De zaal, die eerst vooral met familieleden van rappers gevuld was, loopt nu zichtbaar leeg. Des te harder gaat iedereen die vooraan is blijven staan. Ronnie laat zien hoe je een echt feestje bouwt.

En de winnaar is…

Dan gaat de aandacht terug naar presentator Tim Calis voor het verlossende woord. Hij doet voor de derde keer mee en vanavond is dat scheepsrecht: Sallie E is de nieuwe Stadsrapper van Almere. Onthoud die naam, die kom je het komende jaar vast nog vaker tegen!